Zoran Orlić

Direktor logistike

Veliki proizvodni kapaciteti Baby Food Factory omogućavaju prisustvo na međunarodnom tržištu. Koliko je to logistički zahtevan posao?

Proizvodnja dečje hrane je veoma kompleksan posao koji zahteva rigoroznu kontrolu i obezbeđivanje kompletne sledljivosti, od procesa nabavke sirovina i ambalaže, skladištenja u odgovarajućim bezbednosnim i temperaturnim režimima, proizvodnje, do procesa plasiranja gotovih proizvoda na tržište. S obzirom na to da trenutni portfolio spada u grupu dijetetskih proizvoda, neophodna je registracija u Ministarstvu zdravlja na svakom tržištu i obezbeđivanje dozvola za uvoz i puštanje u promet. To je put koji morate preći za svako novo tržište. Pored našeg brenda Nutrino, proizvodili smo i privatne robne marke za tržište Rusije gde je poseban izazov predstavljala nabavka repromaterijala koji obezbeđuju poreklo gotovog proizvoda za ispunjenje uslova preferencijalnog statusa, odnosno uvoza po povlašćenim uslovima na teritoriji Rusije. Neusklađenost regulativa na različitim tržištima je čest izazov sa kojim se susrećemo, ali uspevamo da „savladamo“ sve prepreke na koje nailazimo, kako bi naši proizvodi došli do potrošača u što većem broju zemalja.

Nutrino uspešno prelazi granice regiona, kakva su vam dosadašnja iskustva?

BFF je za prvih godinu i po dana poslovanja obezbedila prisustvo svojih proizvoda na tržištima zapadnog Balkana. U skladu sa daljim planovima prodaje, nastavili smo sa plasmanom na afrički kontinent, pa je naša roba najpre počela da se pozicionira na policama maloprodajnih trgovinskih lanaca kao i u ostalim kanalima prodaje, na zambijskom i angolskom tržištu. Isporuka robe na južni deo afričkog kontinenta je zahtevan posao jer uključuje prilagođavanje pakovanja kontejnerskom transportu, miks drumskog i okeanskog transporta, a i tranzitno vreme je jedan od bitnih faktora u lancu snabdevanja. Dodatno, dobijanje HALAL sertifikacije pruža nam mogućnost plasmana naših proizvoda u veliki broj zemalja u kojima se trguje HALAL sertifikovanom robom, te osvajanje novih tržišta ostaje jedan od naših osnovnih planova.

Kakvi su planovi za budućnost?

Dalji razvoj iziskuje kontinuirano bavljenje optimizacijom i modernizacijom svih procesa u celokupnom lancu snabdevanja. Kako bi odgovorili na sve rigoroznije zahteve po pitanju bezbednosti hrane kao i na zahteve naših klijenata, svakodnevno se bavimo aspektima povećanja bezbednosti, upravljivosti i sledljivosti u robnim tokovima. Obzirom na velike kapacitete proizvodnih linija u našim pogonima neophodno je obezbediti dobro planiranje kretanja zaliha repromaterijala između eksternih i naših skladišta, praćenje potreba za istim u skladu sa mesečnim i nedeljnim planovima proizvodnje, optimizovati popunjenost skladišnih kapaciteta gotovim proizvodima, a sve u cilju racionalizacije logističkih troškova.