Gradimo svetske brendove

Nenad Nikolovski, izvršni direktor Fabrike dečje hrane govorio je za magazin Progressive o očekivanom rastu u svim kategorijama i na svim tržištima, fokusu na razvoj u okviru ruskog i CIS tržišta, ekspanziji Nutrino Lab-a, kao i daljem razvoju u regionu kada je u pitanju brend Nutrino.

Progressive: Kakve rezultate je Fabrika dečje hrane zabeležila u 2020. godini?

Nikolovski: Nutrino je najbrže rastući brend u kategoriji dečje hrane u Srbiji, sa udelom na tržištu koji je u konstantnom rastu. U godini koja je predstavljala veliki izazov za sve, jer smo se suočili sa pandemijom i neminovnim promenama u poslovanju, uspeli smo da postanemo lider na tržištu Srbije u kategoriji dečje hrane i prebrodili sve ‘bolesti’ mladog brenda. Postavili smo odličnu bazu za dalju uspešnu ekspanziju, a uz svesrdnu pomoć čitave Nelt grupe kojoj je razvoj vlastitih brendova jedan od strateških prioriteta.

Progressive: Koji segmenti u okviru kategorije dečje hrane su zabeležili najveći rast?

Nikolovski: Ubrzani način života, ali i povećana svest potrošača o zdravoj hrani je dovela do rasta čitave kategorije, a naročito u segmentu Pauch/On-the-go pakovanja, čija je ubrzana ekspanzija poslednjih godina globalni trend. Fabrika dečje hrane (BFF), dala je snažan doprinos tom ubrzanju, sa preko 40% rasta u toj kategoriji proizvoda u prošloj godini, što nas čini apsolutnim liderom na tržištu.

Progressive: Za koje segmente smatrate da imaju najveći potencijal u narednom periodu?

Nikolovski: Očekujem dalji i kontinuirani rast čitave kategorije dečje hrane, jer smo svedoci da nove mame imaju povećanu svest o tome da je pakovana dečja hrana najsigurniji i najzdraviji izbor za naše najmlađe. Pauch pakovanje će biti driver kategorije i u narednim godinama, što nam pokazuju trendovi sa razvijenih tržišta. Za nas svi segmenti predstavljaju potencijal jer imamo odličnu produktivnost portfolija i dalji planovi proširenja će dovesti do sigurnog rasta.

Progressive: Da li je pandemija imala uticaja na poslovanje kompanije i na koji način?

Nikolovski: Kategorija baby hrane je jedna od kategorija od esencijalne važnosti i samim tim nije u velikoj meri podložna turbulencijama koje su doživele druge FMCG kategorije. Roditelji uvek teže da pruže najbolje svom detetu, čak i u najtežim okolnostima. Sa druge strane, imajući u vidu da je naša fabrika od samog početka postavila visoke standarde, kako u pogledu proizvodnje, tako i bezbednosti na radu, veći deo zaposlenih nije osetio nikakvu razliku u toku pandemije, jer je rad sa visokim nivoom zaštite nešto na šta smo navikli.

Progressive: Na koja sve tržišta se izvoze Nutrino proizvodi i koji deo proizvedenog ode u izvoz?

Nikolovski: Izvozimo na više tržišta u Evropi, Africi i Aziji i taj broj raste svakog kvartala. Trend izvoza će rasti i u narednim godinama sa fokusom na Rusiju i CIS zemlje, zahvaljujući akviziciji postojećeg Bebi Premium brenda u Rusiji/CIS. Dalji razvoj će biti jedan od naših fokusa i razlog što otvaramo i predstavništvo BFF-a u Rusiji ove godine.

Progressive: Da li su u planu i neka nova tržišta?

Nikolovski: Da, izvoz je od samog starta bio fokus kompanije, imajući u vidu velike proizvodne kapacitete fabrike i samo ove godine ostvarićemo plasman Nutrino proizvoda na još nekoliko novih tržišta, dok će broj tržišta za Nutrino Lab biti mnogo veći, s obzirom na to da se radi o konvencionalnom proizvodu, bez registracija, koji istvoremeno spada u brzorastuću kategoriju zdrave hrane.

Kompletan intervju možete pročitati ovde.


Objavljeno: 02.06.2021